Willem Ruska Overleden

Op zaterdag 14 februari 2015 is oud olympisch judokampioen Willem Ruska op 74 jarige leeftijd overleden.

Willem Ruska werd in 2014 in de Dutch Wrestling Hall of Fame opgenomen, omdat hij één van de eerste Nederlandse Pro Wrestlers was, die ons land rijk was.

DPW HOF 2014 Wim Ruska 1

Wij hebben Willem Ruska vorig jaar mogen ontmoeten, waarbij hij zichtbaar genoot van het samenzijn en dat hij werd geëerd voor zijn verdiensten in de pro-wrestling geschiedenis.

Een ontmoeting waar wij heel dankbaar voor zijn en altijd zullen koesteren.Een groot kampioen is helaas niet meer onder ons, maar zal voor altijd in onze herinnering blijven.Rust zacht Wim!

HOF 2014 Wim Ruska 1

 


Bron: NU.nl

Voormalig judoka Willem (Wim) Ruska is zaterdag op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Judobond Nederland bevestigd.Tijdens zijn carrière werd Ruska twee keer olympisch kampioen, pakte hij twee wereldtitels (in 1967 en 1971) en zeven Europese titels.Ruska leverde zijn beste prestatie tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. Hij won toen zowel in het zwaargewicht als in de open klasse een gouden medaille. Daarmee schreef hij historie.Zijn succes werd echter overschaduwd door de bloedige Palestijnse aanslag op de Israëlische delegatie, die enkele dagen daarvoor had plaatsgevonden.

Na de successen in München beëindigde Ruska zijn loopbaan en werd gedurende een korte periode bondscoach. Later boekte hij successen als clubcoach.In 2013 werd 'Tarzan van de tatami', geroemd om zijn kracht en atletisch vermogen door de internationale judofederatie (IJF) in de Hall of Fame opgenomen.

Ruska werd in 2001 getroffen door een hersenbloeding, wat zijn spraakvermogen aantastte en waardoor hij deels verlamd raakte. Sinds 2014 zat de geboren Amsterdammer in een verpleeghuis.


Minister Edith Schippers van Sport reageerde op het overlijden van de voormalig judoka. "Met zijn twee gouden medailles op de Olympische Spelen en twee wereldtitels was Wim Ruska één van de grootste kampioenen die Nederland heeft gehad."

"Daarna heeft hij zich als coach jarenlang met succes ingezet voor de judosport. Hij was een voorbeeld en grote inspiratie voor veel judoka's. Nederland verliest een groot sportman en ware judoheld. Mijn gedachten zijn nu allereerst bij zijn nabestaanden."

Ook Willem Jan Stegeman, voorzitter van de Judo Bond Nederland, had mooie woorden over voor Ruska. "Met het overlijden van Willem Ruska verliest de judowereld één van zijn grootste iconen. Hij heeft in zijn carrière een onwaarschijnlijk grote bijdrage geleverd aan de judosport en aan de status van Nederland als judonatie. Onze gedachten gaan uit naar zijn naaste familie."

 

facebook     twitter     youtube     google     rss